Διευθύντρια: Καθηγήτρια Ελισάβετ Πατηράκη
Γραμματεία: Ναυσικά Βιολάκη, τηλ. 210 7461485, e-mail: nviolaki[at]nurs.uoa[dot]gr
Ειδικεύσεις: - Παιδιατρική Ανακουφιστική Φροντίδα
- Ανακουφιστική Φροντίδα Ενηλίκων
- Προηγμένη Φροντίδα και Ηγεσία στη Νοσηλευτική Ογκολογία
Σύνολο διδάκτρων: 2.000€ (τέσσερις ισόποσες δόσεις στην αρχή κάθε εξαμήνου)
Διάρκεια σπουδών: 4 εξάμηνα
Εξάμηνο έναρξης μαθημάτων: Χειμερινό
Γλώσσα Διδασκαλίας: Ελληνική
Υποχρεωτική Παρακολούθηση μαθημάτων.
Σκοπός του ΠΜΣ «Εξειδικευμένη Ανακουφιστική Φροντίδα και Προηγμένη Νοσηλευτική Ογκολογία» είναι η παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στα επιστημονικά πεδία της Ανακουφιστικής Φροντίδας και της Νοσηλευτικής Ογκολογίας.
Το ΠΜΣ μετά την πλήρη και επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών με βάση το πρόγραμμα σπουδών, οδηγεί στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Εξειδικευμένη Ανακουφιστική Φροντίδα και Προηγμένη Νοσηλευτική Ογκολογία».
Κατηγορίες Πτυχιούχων που γίνονται δεκτοί στο ΠΜΣ & αριθμός Εισακτέων:
Στο ΠΜΣ «Εξειδικευμένη Ανακουφιστική Φροντίδα και Προηγμένη Νοσηλευτική Ογκολογία» γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου του Α΄ κύκλου σπουδών των Τμημάτων: Επιστημών Υγείας (Νοσηλευτικής, Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής των Ενόπλων Δυνάμεων), Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας και αντιστοίχων Τμημάτων συναφούς γνωστικού αντικειμένου των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
Επίσης, γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι των Τμημάτων Νοσηλευτικής καθώς και άλλων Τμημάτων των Σχολών Επιστημών Υγείας των ΤΕΙ, συναφούς γνωστικού αντικειμένου (Κοινωνικό Λειτουργοί, Φυσιοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές κ.ά.).
Επιπλέον του αριθμού εισακτέων γίνεται δεκτό ένα (1) μέλος των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. κατ’ έτος, εφόσον το έργο που επιτελεί στο Ίδρυμα είναι συναφές με το γνωστικό αντικείμενο του Π.Μ.Σ.
Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί οι υπότροφοι του ΙΚΥ, οι αλλοδαποί υπότροφοι του ελληνικού κράτους, για το ίδιο ή συναφές γνωστικό αντικείμενο με αυτό του Π.Μ.Σ. χωρίς εξετάσεις, εφόσον πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις εισαγωγής στο Πρόγραμμα, που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό.
Το ΠΜΣ «Εξειδικευμένη Ανακουφιστική Φροντίδα και Προηγμένη Νοσηλευτική Ογκολογία» θα δέχεται σαράντα πέντε (45) φοιτητές ανά ακαδημαϊκό έτος.
Ο ελάχιστος αριθμός προκειμένου να πραγματοποιηθεί κάθε Ειδίκευση είναι επτά (7) επιτυχόντες εγγεγραμμένοι φοιτητές. Στις περιπτώσεις που στο τέλος των εγγραφών διαπιστωθεί ότι σε κάποια Ειδίκευση του ΠΜΣ, δεν έχει συγκεντρωθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός εγγεγραμμένων φοιτητών, η Συνέλευση αποφασίζει για την κατανομή των επιτυχόντων υποψηφίων σε άλλες ειδικεύσεις του παρόντος ΠΜΣ, μετά από σχετική πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής αφού υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των υποψηφίων με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν κενές θέσεις στην Ειδίκευση στην οποία θα εγγραφούν.
Η επιλογή των φοιτητών γίνεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τον Κανονισμό Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών ΕΚΠΑ και τις προβλέψεις του παρόντος Κανονισμού.
Κάθε χρόνο κατά τον μήνα Ιούνιο, με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Νοσηλευτικής του Ε.Κ.Π.Α, δημοσιεύεται και αναρτάται στην ιστοσελίδα του Τμήματος και του Ιδρύματος προκήρυξη για την εισαγωγή μεταπτυχιακών φοιτητών στο ΠΜΣ. Οι σχετικές αιτήσεις μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατατίθενται μέσω της Υπηρεσίας ηλεκτρονικής υποβολής αιτημάτων ΕΚΠΑ (https://eprotocol.uoa.gr/) σε προθεσμία που ορίζεται κατά την προκήρυξη και μπορεί να παραταθεί με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ.
Η Συνέλευση του Τμήματος αναθέτει στη Σ.Ε. τη διαδικασία επιλογής των εισακτέων.
Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι:
- Αίτηση Συμμετοχής (έντυπο του Τμήματος).
- Βιογραφικό σημείωμα.
- Αντίγραφο πτυχίου όπου υποχρεωτικά αναγράφεται ο βαθμός πτυχίου ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών όπου φαίνεται ο βαθμός πτυχίου.
- Αναλυτική κατάσταση βαθμολογίας του πρώτου κύκλου σπουδών.
- Πιστοποιητικό γνώσης Αγγλικής γλώσσας επιπέδου τουλάχιστον Β2.
Σε περίπτωση έλλειψης αυτού, οι υποψήφιοι υποβάλλονται σε γραπτή εξέταση η οποία προηγείται της συνέντευξης και μόνον όσοι υποψήφιοι κριθούν επιτυχόντες καλούνται στη συνέντευξη.
- Φωτοτυπία δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας.
- Αναγνώριση ακαδημαϊκού τίτλου σπουδών της αλλοδαπής
Για τους/τις φοιτητές/τριες από ιδρύματα της αλλοδαπής, που δεν προσκομίζουν πιστοποιητικό αναγνώρισης ακαδημαϊκού τίτλου σπουδών από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., ακολουθείται η ακόλουθη διαδικασία:
Η Συνέλευση του Τμήματος Νοσηλευτικής ορίζει επιτροπή αρμόδια να διαπιστώσει εάν ένα ίδρυμα της αλλοδαπής ή ένας τύπος τίτλου ιδρύματος της αλλοδαπής είναι αναγνωρισμένα.
Η επιτροπή ελέγχει εάν ένα ίδρυμα της αλλοδαπής ή ένας τύπος τίτλου ιδρύματος της αλλοδαπής συμπεριλαμβάνονται στο σχετικό Μητρώο των αλλοδαπών ιδρυμάτων που τηρεί και επικαιροποιεί ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.
Αν το ίδρυμα της αλλοδαπής ανήκει στον κατάλογο ιδρυμάτων του άρθρου 307, του Νόμου 4957/2022, τότε ο υποψήφιος υποχρεούται να προσκομίσει βεβαίωση τόπου σπουδών, η οποία εκδίδεται και αποστέλλεται από το πανεπιστήμιο της αλλοδαπής. Αν ως τόπος σπουδών ή μέρος αυτών βεβαιώνεται η ελληνική επικράτεια, ο τίτλος σπουδών δεν αναγνωρίζεται, εκτός αν το μέρος σπουδών που έγιναν στην ελληνική επικράτεια βρίσκεται σε δημόσιο Α.Ε.Ι.
Επιπλέον δικαιολογητικά (αν υπάρχουν):
- Τυχόν συστατικές επιστολές, μπορούν να προσκομιστούν την ημέρα της συνέντευξης σε έντυπη μορφή (δεν είναι απαραίτητο να αποσταλούν ηλεκτρονικά).
- Επιστημονικές δημοσιεύσεις, εάν υπάρχουν
Η επιλογή των εισακτέων πραγματοποιείται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:
- Βαθμός πτυχίου σε ποσοστό 20%
- Μέσος όρος βαθμολογίας σε προπτυχιακά μαθήματα σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ σε ποσοστό 25%
Τα σχετικά με την Ειδίκευση μαθήματα είναι τα εξής:
Ειδίκευση: Παιδιατρική Ανακουφιστική Φροντίδα
1. Ανακουφιστική Φροντίδα
2. Ψυχολογία στο χώρο της Υγείας
3. Μεθοδολογία της Έρευνας
Ειδίκευση: Ανακουφιστική Φροντίδα Ενηλίκων
1. Ανακουφιστική Φροντίδα
2. Ψυχολογία στο χώρο της Υγείας
3. Μεθοδολογία της Έρευνας
Ειδίκευση: Προηγμένη Φροντίδα και Ηγεσία στη Νοσηλευτική Ογκολογία
1. Ογκολογική Νοσηλευτική ή Ανακουφιστική Φροντίδα
2. Ψυχολογία στο χώρο της Υγείας
3. Μεθοδολογία της Έρευνας
- Ερευνητική δραστηριότητα σε ποσοστό 10%
- Προηγηθείσα σχετική εργασιακή/κλινική εμπειρία σε ποσοστό 10%. Πιο συγκεκριμένα, προηγηθείσα εργασιακή/κλινική εμπειρία ³ 2 ετών βαθμολογείται με δέκα (10), ενώ μικρότερης διάρκειας γίνεται η ανάλογη ποσόστωση.
Προφορική συνέντευξη σε ποσοστό 35%
Όσοι υποψήφιοι δεν έχουν συγκεντρώσει από την παραπάνω διαδικασία το βαθμό 5, με άριστα το 10, θεωρούνται αποτυχόντες και δεν γίνονται δεκτοί στο ΠΜΣ, ανεξάρτητα από τον αριθμό των προκηρυχθεισών θέσεων. Σε περίπτωση ισοβαθμίας γίνονται δεκτοί οι ισοβαθμίσαντες ως υπεράριθμοι σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 10% του ανώτατου αριθμού εισακτέων.
Με βάση τα συνολικά κριτήρια, η ΣΕ καταρτίζει τον Πίνακα αξιολόγησης των φοιτητών και τον καταθέτει προς έγκριση στη Συνέλευση.
Οι επιτυχόντες θα πρέπει να εγγραφούν στη Γραμματεία του Τμήματος εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων.
Σε περίπτωση μη εγγραφής ενός ή περισσοτέρων φοιτητών, θα κληθούν αν υπάρχουν, οι επιλαχόντες, με βάση τη σειρά τους στον εγκεκριμένο αξιολογικό πίνακα, να εγγραφούν στο Πρόγραμμα, έως ότου συμπληρωθεί ο αριθμός των κενούμενων θέσεων με την προϋπόθεση να μην έχει καλυφθεί ο αριθμός των προκηρυχθεισών θέσεων από ισοβαθμήσαντες.