Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer
Menu

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Α. Πιστοποίηση Γνώσης Χειρισμού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

Οι απόφοιτοι του Τμήματος Νοσηλευτικής που έχουν παρακολουθήσει και εξεταστεί με επιτυχία στα τέσσερα (4) μαθήματα:

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (Κατ' επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα του 1ου εξαμήνου)

2. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (Υποχρεωτικό μάθημα του 2ου εξαμήνου)

3. ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Κατ' επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα του 3ου εξαμήνου)

4. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ (Κατ' επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα του 4ου εξαμήνου),

όπως αυτό προκύπτει από την αναλυτική τους βαθμολογία, μπορούν σύμφωνα με το Π.Δ. 44/2005 να πιστοποιήσουν τη γνώση χειρισμού Η/Υ, καθώς τα παραπάνω μαθήματα, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος, εμπίπτουν πλήρως στην περιοχή της Πληροφορικής και του Χειρισμού Η/Υ.


 

Β. Πρακτική Άσκηση

Κύριος Στόχος

Η ανάπτυξη και η καλλιέργεια των κατάλληλων δεξιοτήτων των φοιτητών για την εφαρμογή των αρχών της Νοσηλευτικής Επιστήμης στην κλινική πρακτική. Στο πλαίσιο της διεπιστημονικής ομάδας οι φοιτητές ασκούνται ώστε μετά την περάτωση των σπουδών τους να μπορούν να αναλαμβάνουν την ευθύνη παροχής, συντονισμού και διατήρησης της συνέχειας της νοσηλευτικής φροντίδας.

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Ο φοιτητής αναμένεται να είναι ικανός:

  • Να αξιολογεί, να διαγιγνώσκει, να σχεδιάζει και να παρέχει ανεξάρτητα προσωποκεντρική ολοκληρωμένη νοσηλευτική φροντίδα, επικεντρωμένη στις θεραπευτικές εκβάσεις φροντίδας υγείας.
  • Να ενσωματώνει, να προωθεί και να εφαρμόζει τις θεωρητικές και μεθοδολογικές βασικές αρχές της νοσηλευτικής και να στηρίζει τις νοσηλευτικές παρεμβάσεις πάνω στην επιστημονική τεκμηρίωση και τους διαθέσιμους πόρους.
  • να προωθεί και να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφορετικότητα, υπο το πρίσμα των οργανικών, ψυχολογικών πνευματικών και κοινωνικών αναγκών των ατόμων που παρέχει νοσηλευτική φροντίδα σε όλα τα στάδια της ζωής.
  • να λαμβανει υπόψη του, τους διεθνείς κι εθνικούς κώδικες ηθικής και δεοντολογίας, καθώς και τις επιπτώσεις της παροχής φροντίδας υγείας, διασφαλίζοντας το δικαίωμα των ασθενών για ιδιωτικότητα και εμπιστευτικότητα των δεδομένων υγείας τους.
  • να έχει την ικανότητα να επικοινωνεί αποτελεσματικά, να αλληλεπιδρά και να συνεργάζεται αποτελεσματικά με τους ασθενείς και το οικογενειακό τους περιβάλλον καθώς και όλα τα μέλη της ομάδας υγείας.
  • να συντονίζει ανεξάρτητα την φροντίδα για ομάδες ασθενών και να εργάζεται διεπιστημονικά για την επίτευξη ασφαλούς ποιοτικής φροντίδας των ασθενών στην πρόληψη θεραπεία αποκατάσταση και ανακουφιστική φροντίδα.
  • να προστατεύει ανεξάρτητα την υγεία και την ευημερία των ατόμων, των οικογενειών ή των ομάδων που φροντίζει, διασφαλίζοντας την ασφάλεια τους και την προώθηση της αυτονομίας τους.
  • να προωθεί τον υγιεινό τρόπο ζωής, τα μέτρα πρόληψης και αυτοφροντίδας, ενισχύοντας την ενδυνάμωση, προάγοντας την υγεία και ενισχύοντας συμπεριφορές και τη συμμόρφωση με τη θεραπεία.
  • να εφαρμόζει δεξιότητες κριτικής σκέψης, συστηματική προσέγγιση για την επίλυση προβλημάτων και νοσηλευτική λήψη αποφάσεων στο επαγγελματικό πλαίσιο παροχής φροντίδας.
  • να αναγνωρίζει τα σημεία κλειδιά της ηγεσίας, τα οποία είναι απαραίτητα για το συντονισμό των ομάδων υγείας.
  • να συμμετέχει στη δημιουργία μηχανισμών και διαδικασιών αξιολόγησης για τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας και συνέχειας της νοσηλευτικής φροντίδας, λαμβάνοντας υπόψη τις επιστημονικές, τεχνολογικές εξελίξεις και ηθικές αρχές.
  • να ανταποκρίνεται έγκαιρα και κατάλληλα σε απρόσμενες και ταχέως μεταβαλλόμενες καταστάσεις.
  • να εφαρμόζει αποτελεσματικές παρεμβάσεις σε καταστάσεις κρίσης που μπορούν να διατηρήσουν τη ζωή και την ποιότητα της ζωής.
  • να αποδέχεται την ευθύνη για τις επαγγελματικές του δραστηριότητες και να αναγνωρίζει τα όρια του δικού του πεδίου πρακτικής και δεξιοτήτων.
  • να αναλαμβάνει την ευθύνη για τη δια βιου μάθηση και τη συνεχιζόμενη επαγγελαμτική ανάπτυξη.
  • να προωθεί και να διατηρεί θετική εικόνα της Νοσηλευτικής.

Στην πρακτική άσκηση μπορούν να συμμετέχουν οι φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει το 6ο εξάμηνο ή το 8ο εξάμηνο αλλά δεν έχουν ορκιστεί.

Η συνολική διάρκεια της πρακτικής άσκησης θα είναι δυο μήνες.

Η επιλογή των νοσοκομείων γίνεται σε συνεργασία των φοιτητών και της υπεύθυνης συντονισμού της πρακτικής άσκησης (Καθηγήτρια Ελισάβετ Πατηράκη).

Στο πτυχίο των φοιτητών που επιλέξουν και πραγματοποιήσουν την πρακτική άσκηση χορηγείται συμπλήρωμα εκπαίδευσης.

Περισσότερες Πληροφορίες...